Tom Poes in Donald Duck

Vanaf 1955 verscheen Tom Poes ook als ballonstrip in de Donald Duck.

Omdat Toonder het druk had met de dagstrip en de Toonder Studio’s werd het meeste werk voor de weekstrip door medewerkers van de Studio’s gedaan. De verhalen werden geschreven door onder anderen Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt, Paul Biegel en Eiso Toonder, de zoon van Marten.

De tekeningen en inkleuringen werden gedaan door onder andere Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen en Terry Willers. Dick Matena, heden vooral bekend om zijn verstripping van klassiekers uit de Nederlandse literatuur, tekende veel verhalen.

Naast nieuwe verhalen werden ook bewerkingen van dagstrips gemaakt. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.

Tom Poes verscheen als ballonstrip in Donald Duck van 1955 tot 1969, van 1980 tot 1988 en in 1999 en 2000, en aan het einde van de 50-er jaren ook in de Revue. De Tom Poes-ballonstrips werden ook in albumvorm uitgegeven.

In ‘Tom Poes en de jakker-jekker’ zien we Tom Poes als ‘bad guy’! Door het aantrekken van een leren jack transformeert hij in een sigaretten rokende motorduivel. Komt het echt door de jas, of...