20 maart: startschot Tom Poes 75 jaar in Muiderslot

Jubilerende Tom Poes en Olivier B. Bommel in nieuw avontuur

PERSBERICHT, maart 2016

“Ik zou wel willen weten of de toekomst voor of achter mij ligt, als u begrijpt wat ik bedoel”, Olivier B. Bommel, De Grijze Kunsten

AMSTERDAM
Op 16 maart 1941 publiceerde dagblad De Telegraaf de eerste aflevering van de avonturen van Tom Poes van Marten Toonder. Olivier B. Bommel dook op in het derde verhaal. Samen vormen zij het beroemdste stripduo van Nederland. Hun 75ste verjaardag wordt gevierd met een jaar vol tentoonstellingen, heruitgaven en zilveren gedenkmunten en -postzegels. Als klap op de vuurpijl verschijnt er na de zomer een nieuw avontuur.

Op 20 maart wordt het startschot gegeven voor Tom Poes 75 jaar in kasteel Muiderslot met de tentoonstelling ‘Van Muiderslot tot Bommelstein’, waarbij de verschijningsvormen door de tijd heen van een echt en een fictief kasteel aan elkaar worden gespiegeld.

Tijdloze sprookjesverteller
Marten Toonder (1912-2005) publiceerde 177 verhalen in 11.768 dagelijkse afleveringen. Van de verhalen van heer Bommel en Tom Poes zijn miljoenen boeken verkocht. Toonders werk behoort tot het cultureel erfgoed van Nederland. Een ‘tijdloze sprookjesverteller’, noemt striptekenaar Dick Matena Marten Toonder.

De thema’s uit de Bommelverhalen zijn nog altijd actueel. In De Slijtmijt (1971) staat duurzaamheid centraal. De Bovenbazen (1963) roept associaties op met de bankencrisis. En De Andere Wereld (1979) kan worden gezien als een regelrechte verwijzing naar het huidige vluchtelingenvraagstuk.

Levend oeuvre
‘Het was zijn wens om het oeuvre levend te houden’, zegt kleindochter Milou Toonder over het werk van haar grootvader. ‘Marten Toonder zag de avonturen van Tom Poes en Bommel als een doorlopend verhaal, dat steeds opnieuw onder de aandacht moet worden gebracht, ook bij jonge lezers.’ Daarom is aan een schrijver en jonge tekenares en gevraagd een nieuw Bommel-avontuur te maken.

Marten Toonder is zowel als tekenaar en schrijver uniek. Hij heeft de Nederlandse taal verrijkt met woorden als denkraam, minkukel, hupsafladder en driftgraad en uitdrukkingen als ‘een eenvoudige doch voedzame maaltijd’, ‘geld speelt geen rol’ en ‘hoe vreselijk is dit alles’. Daarnaast zijn kleurrijke figuren uit zijn strip tot onsterfelijke archetypes uitgegroeid - zoals de ambtenaar Dorknoper, burgemeester Dickerdack en professor Prlwytzkofsky.

terug naar overzicht
10 - 03 - 2016