Beeld Tom Poes dit voorjaar onthuld

Op Marten Toonders verjaardag 2 mei zal in Rotterdam een beeld van Tom Poes worden onthuld.

Genodigden en belangstellenden zijn 2 mei vanaf 14.30 uur welkom bij de Wilhelminafontein op het Burgemeester Hoffmanplein, waar een korte lezing over de geschiedenis van het Noordereiland plaatsvindt. Vervolgens zal het gezelschap via de Stieltjeskolom in de richting van de Thorbeckestraat lopen waar de feestelijke onthulling plaatsvindt.

Kunstenares Tamyra Meesters maakt het beeld samen met haar zus Saskia als eerbetoon aan Marten Toonder, de geestelijk vader van de slimme kat. Het komt begin 2013 op het Noordereiland in Rotterdam te staan.

Het standbeeld komt op een garage in de Thorbeckestraat te staan, zodat het 'toeziet' op het huis waar Marten Toonder in 1912 ter wereld kwam. "Hij wijst ernaar: kijk, hier is Marten Toonder geboren", vertelt de kunstenares.

Scherven
Tamyra en Saskia Meesters maken hun Tom Poes van purschuim, bedekt met een laag porseleinen scherven. "In die scherven zitten heel veel verhalen van verschillende mensen", leggen de zussen uit. Het zijn brokstukjes van serviesgoed dat onder meer heeft toebehoord aan bewoners van het Noordereiland.

Het beeld kwam tot stand door giften van particulieren en sponsors:
-Gemeente Rotterdam dKC,
-Deelgemeente Feijenoord,
-Centrum Beeldende Kunst Rotterdam,
-Stichting Bevordering van Volkskracht,
-Woonstad Rotterdam,
-RABOBank

terug naar overzicht
27 - 02 - 2013