Dubieuze tekening ‘door Marten Toonder’ op veiling

Op veilingen duiken met enige regelmaat tekeningen op waarvan de aanbieder stelt dat die door Marten Toonder zijn gemaakt. Voorzichtigheid is hier geboden. Vaak is de kwaliteit van de tekeningen (veelal potloodschetsen) niet geweldig, en moet de handtekening van Toonder de koper in spé overtuigen.

Een aantal tips voor kopers:
• Kijk naar de tekenkwaliteit.
• Kijk naar de lijnvoering: een echte potloodschets toont meestal hulplijnen en basisvormen, die bij overgetrokken tekeningen ontbreken. Het is mogelijk dat een overgetrokken tekening door de Toonder Studio’s is gebruikt, maar er kan worden aangenomen dat Toonder dat overtrekken niet heeft gedaan.
• Het is sowieso onwaarschijnlijk dat Toonder commerciële illustraties zelf tekende.
• Bij geïnkte tekeningen is Toonders lijnvoering levend en artistiek; zijn Bommelkoppen zijn doorleefd; bekijk de achterplatten van de Bommelpockets eens goed. Studiowerk heeft een duidelijk andere sfeer.
• De aanwezigheid van Toonders handtekening zegt niet zoveel: misschien heeft Toonder een fan een studiotekening cadeau gedaan.

Bijgaande schets, gemaakt met viltstift, blijkt bij bestudering gebrekking van lijnvoering, wat vooral aan de handen te zien is. De tekening past precies over een Concordia-tekening, tot aan details (let ook hier op de handen) toe, zodat niet uitgesloten kan worden dat dit een (amateuristisch) overtreksel is.

Toonder Compagnie is altijd bereid om ter veiling aangeboden tekeningen te bekijken en een inschatting te geven van de authenticiteit. Een garantie op de juistheid van ons oordeel zullen wij zelden kunnen geven, zodat de uiteindelijke keuze de verantwoordelijkheid van de aspirant-koper is.

terug naar overzicht
26 - 09 - 2017