Er is meer…

Onlangs kwamen wij in de gelegenheid om opnieuw een aantal door ons als verdacht aangemerkte producties te onderzoeken. Daarnaast kregen wij andere uitgaven onder ogen die wij niet kenden, en deden ook daar interessante ontdekkingen. Op Catawiki speurend vinden wij steeds meer uitgaven die wij verdacht vinden; het einde lijkt voorlopig niet in zicht.

VALS: Vesta kleurboekje, heruitgave met kleurpotloodjes

De manier waarop dit boekje wordt aangeprezen is op zich al verdacht. Er staat in de omschrijving: ‘is het indertijd opnieuw uitgegeven’; let op het gebruik van de passieve vorm (door wie is het uitgegeven?) en het woord ‘indertijd’. De ‘uitgever’ heeft duidelijk op de verzamelaarsmarkt gemikt met een ‘beperkte en genummerde oplage’.

Onderzoek laat zien dat de kaft in offset is gedrukt, evenals het doosje van de potloden. Het binnenwerk is echter van vrij lage kwaliteit en duidelijk digitaal gereproduceerd.
Als verschijningsjaar wordt 1986 genoemd. Duidelijk onzin, vanwege de digitale reproductietechniek.

VALS: Aangrijpende Achterkanten’ losbladige set
De kaft is in kleur gereproduceerd. De authentieke versie is óf zwartwit, of met de hand ingekleurd.
De bij de achterplatteksten behorende illustraties zijn van hun kenmerkende grijstoon ontdaan; met een loupe is duidelijk te zien dat niet alle rasterpunten goed zijn verwijderd.
Er is ook een geniete variant. Beide zijn illegaal geproduceerde uitgaven, wat op Catawiki overigens wordt vermeld.

VERDACHT: Het nachtmerrie-slot
Het onderzochte exemplaar leek nieuw, waardoor het productiejaar van 1983 ook hier vooral lijkt genoemd om de prijs op te drijven. Het boekje zou volgens de Catawiki-catalogus tot € 500 waard zijn. De kwaliteit van het drukwerk was echter ronduit abominabel. Gevoegd bij de vermoedelijke recente productiedatum is dit boekje vrijwel niets waard. Wij raden eigenaars aan om eens bij grafici te informeren naar hun oordeel over de productiedatum van dit boekje.

VERDACHT: Tom Puss Bokmärken herdruk
Opnieuw ‘is een herdruk gemaakt’, en jawel, alweer genummerd. Ergens heeft de afgelopen decennia een kopieerapparaat en daarna een scanner en printer overuren gedraaid om verzamelaars van ‘zeldzame’ oplagen te voorzien.

VERDACHT: Portfolio Toonder Studio’s
Dit is een allegaartje van zes kalenderbladen en twee andere afbeeldingen. Welk marketingidee zou Toonder Studio’s hiermee hebben gevolgd?
Ditmaal wordt op Catawiki niets vermeld over datum van productie of oplage. Gezien de gebruikte reproductietechniek die op Catawiki wordt vermeld (offset) zal de oplage vermoedelijk groot zijn. Waar dan een cataloguswaarde van tot € 250 voor een setje op gebaseerd is kan men zich afvragen.

Victoria bladerboekjes
Van verschillende kanten werden wij er recent op gewezen dat in ons overzicht van verdachte uitgaven de Victoria bladerboekjes ontbraken; reden om ze hier te noemen.
De maker van deze boekjes is Toonderverzamelaar Rick van Uden, hetgeen bij Toonder Compagnie al bekend was; verzamelaars blijken hiervan niet allemaal op de hoogte.
Na de gelimiteerde, genummerde editie van 45 stuks verscheen er een HC-editie, waarvan de losse boekjes zijn opgedragen aan Ricks kinderen.
De eerste editie omvat overigens geen 45 maar 46 boekjes, aangezien Toonder Compagnie exemplaar ‘0’ van Rick ontving. De boekjes staan op Catawiki vermeld onder ‘illegale uitgaven’.

terug naar overzicht
24 - 10 - 2014