Matla: “De geest van Marten Toonder is terug”

De bekende Bommelliefhebber Hans Matla, uitgever van onder andere de Volledige Werken van heer Bommel, reageert laaiend enthousiast op het nieuwe Bommelverhaal Het lastpak. Hieronder zijn bevindingen.

“Met het verschijnen van een nieuw Bommel-boek, getiteld Het lastpak, lijkt het of de geest van Marten Toonder is teruggekeerd. Wat niemand voor mogelijk hield is nu toch gebeurd. Op 3 november verscheen een geheel nieuw verhaal over heer Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes. De schrijver ervan is Henk Hardeman en de tekenares is Henrieke Goorhuis. Het is alsof Marten Toonder zelf het verhaal heeft ingefluisterd bij Hardeman en of hij het potlood en het penseel van Goorhuis heeft vastgehouden. Wat een geweldig Toonderiaans verhaal en wat een schitterende tekeningen!

Het thema van het verhaal is dat de mens soms vaak lasten moeten dragen. Toonder, sorry, Hardeman laat heer Ollie een ‘lastpak’ overnemen van de dwerg Obbe Zwavel, omdat hij goedig had aangeboden Obbe van zijn zorgen te ont-lasten. Het hele taalgebruik, de fijne zinsbouw, de verhaspelingen en het persoonlijke idioom van alle figuren kloppen helemaal en zouden zo door Marten Toonder opgeschreven kunnen zijn. De karakteristieke handelwijzen van de Rommeldamse burgers zijn helemaal goed opgepakt en gebruikt, waardoor Tom Poes, mevrouw Bommel-Doddel, markies De Canteclaer, bediende Joost, winkelier Grootgrut, commissaris Bulle Bas, doctorandus Zielknijper en al die anderen uiterst Toonderiaans zijn neergezet en zij de hun vertrouwde rollen gewoon weer vervullen.

Henk Hardeman moet een doorwrocht Bommel-lezer zijn, want anders kun je dit niet zo schrijven. Ook de nog jonge tekenares Henrieke Goorhuis heeft, geboren nadat het Bommel-oeuvre in 1986 werd afgerond, een fenomenaal gevoel voor de juist compositie en lijnvoering van potlood en penseel, die nodig is om het bijzondere van Toonders andere wereld in beeld te brengen. Het is alsof Marten Toonder zelf hier aan het werk is geweest.

Dit had ik nooit verwacht. Ongelofelijk! Wat een prachtig verhaal. Het enige waar ik tijdens het lezen en kijken steeds aan dacht is: ‘Wat jammer dat er niet nog meer tekeningen bij staan.’ Want zoals Jan Wolkers indertijd ook uitriep: ‘Het werk van Marten Toonder is zó goed geschreven dat je de tekeningen er broodnodig bij moet hebben om te zien of het waar is!’”

– aldus de heer H.M. te ’s-G.

terug naar overzicht
09 - 11 - 2016