het geheim van Marten Toonder volgende week naar de drukker!

Na zo'n tien maanden werk is het boek klaar. 

Bij aanvang van het project knaagde de vraag of we nog wat zouden kunnen toevoegen aan de vele boeken die er al zijn verschenen over Marten Toonder en zijn werk.

Gaandeweg verdween deze twijfel. Het is bijzonder hoeveel werk van Marten Toonder bewaard is gebleven, en in de Toondercollectie van het Literatuurmuseum bleken tot onze verrassing nog tekeningen te liggen die we niet eerder hadden gezien.

Het ontdekken van verborgen schatten maakte het verzamelen van kopij een opwindende bezigheid. Ook verschillende Toonderverzamelaars hadden prachtige en niet eerder getoonde tekeningen in hun bezit, en hebben die voor het boek ter beschikking gesteld.

Omdat we een overzicht wilden maken van Martens complete oeuvre zouden ook tekeningen getoond moeten worden die eerder in andere boeken hebben gestaan. Een aantal werd opnieuw, op hoge resolutie ingescand, zodat ze straks mooier dan ooit tevoren te zien zijn. 

416 pagina's lijkt een royale hoeveelheid ruimte om een mooi boek met veel afbeeldingen te maken. Toch bleek al na een paar maanden dat een hoop ideeën zouden sneuvelen, om tot de kern te geraken; alle aandacht is gegaan naar het zo mooi mogelijk in beeld brengen van Martens werk.

Daarnaast wordt in het boek veel aandacht besteed aan het maken van de Bommel-dagstrip. Naast werkschetsen- en aantekeningen worden veel originele stroken in fascimile getoond, met af en toe een fraaie 'blow-up', zodat goed te zien is welke ongelofelijke aandacht voor detail de strip kenmerkt.

We kunnen niet wachten om het resultaat op papier, samengebonden in een prachtig boek, in handen te hebben!

terug naar overzicht
06 - 09 - 2019