Hoedt u voor namaak, vervolg

Toonder Compagnie waarschuwt voor aanbieders die, al dan niet te goeder trouw, niet-authentieke Toondergerelateerde zaken te koop aanbieden. In aanvulling op de eerder door ons gepubliceerde lijst met valse en verdachte uitgaven noemen we in dit bericht een aantal nieuw ontdekte verdachte artikelen.

De Efka-insteekkaart voor het minikwartetspel. Wij hebben een aantal argumenten om de authenticiteit daarvan in twijfel te trekken: de insteekkaart oogt verdacht nieuw; het naaiwerk ziet er amateuristisch uit; in Santbrinks boek over Bommelmerchandise wordt nergens melding gemaakt van een Efka-insteekkaart; en waarom zou een branchegenoot van Rolfix een insteekkaart maken voor een oud merchandiseartikel? Wij geloven daarom dat alle Efka-insteekkaarten niet-authentieke recente maaksels zijn.
Wij zijn niet deskundig als het gaat om wat er op de kaartjes zelf staat, maar vinden de volgende formulering, gevonden in oude tekstversies van de advertentie van het kwartetspel op Catawiki, een typisch voorbeeld van een verdachte tekst: “let op: er lijkt nu ook een serie met 44 kaartjes in omloop te zijn gekomen waaronder kaartjes met Bommel en Joost!”
Dit illustreert onze eerdere waarschuwing: pas op voor vage omschrijvingen als ‘ooit’ , ‘naar verluidt’, en dus ‘er lijkt….’. Vraag een aanbieder waar hij de achtergrondinformatie vandaan heeft, en of deze informatie controleerbaar is.
We zouden die kaartjes graag eens onder de loupe nemen.

Ook zogenaamde proefdrukken worden veelvuldig op Catawiki aangeboden. Onlangs werden wij toevallig geattendeerd op een ‘proefdruk’ van ‘een heer in de kracht van zijn leven’. Wat meteen al verdacht is, is dat de afbeelding op de omslag het tekeningetje is dat Toonder aan veel verzamelaars toestuurde. Navraag bij de Bezige Bij leverde deze reactie op:
“Ik heb de tweede druk van Een Heer in de kracht van zijn leven zelf geproduceerd. Wat je op Catawiki ziet is een vervalsing. Het patroon van de Bommels op de schutbladen heb ik tijdens de productie verzonnen. Het stempel op de schutbladen is hier niet bekend in deze uitvoering. Wat bij de bijzonderheden staat is ook onzin.”
In nieuwstaat, zo beweert Catawiki, zou deze proefdruk € 1000 waard zijn. Het is dit soort oplichterij waartegen Toonder Compagnie wil optreden.
Wij raden u aan zeer voorzichtig te zijn bij het aanschaffen van allerlei proefdrukken en afgekeurde ontwerpen, daar het in de meeste gevallen vermoedelijk gaat om in elkaar geknutselde fantasieprodukten.

Wij hebben overigens dankzij een anonieme tip kunnen achterhalen wie de aanbieder is geweest van de in bruin kunstleer gestoken “luxe editie” van Boumaars uitgave van Tom Poes weekblad, en zullen juridische stappen nemen.

Uw hulp blijft zeer gewaardeerd bij het opsporen van niet-geautoriseerde uitgaven! Wilt u naar aanleiding van dit artikel contact opnemen met Toonder Compagnie over een item dat u door ons wilt laten onderzoeken, stuur dan een email naar willem@toondercompagnie.nl, of bel 020-7370658.

Willem Feltkamp, Toonder Compagnie

terug naar overzicht
03 - 11 - 2015