schrijfwedstrijd: Schrijf een nieuw Bommelverhaal!

In januari 1986 viel het doek voor de Bommelsaga, de reeks verhalen over heer Bommel en Tom Poes. 44 jaar lang hadden lezers dagelijks even in hun magische wereld kunnen toeven.
Samen met onze helden waarden zij al lezend rond in vreemde landstreken of door de schilderachtige straatjes van Rommeldam, de inwoners daarvan de ene keer van exterminatie door buitenaardse wezens reddend, hen de andere keer genezend van een verwoestende dropverslaving.

Hoewel het dus al bijna dertig jaar geleden is dat Toonder zijn reeks Bommelverhalen beëindigde wordt deze nog steeds veel gelezen.
Lezers herkennen zich in heer Bommel, als held zo sympathiek vanwege zijn vele tekortkomingen. Zij genieten nog steeds van het eigenzinnige taalgebruik van Marten Toonder, met zijn prachtige zinsbouw, creatieve vondsten en het eigen idioom van onder andere professor Prlwytzkofski, Terpen Tijn en Kwetal.
Toonders satirische kijk op maatschappelijke fenomenen, zijn humoristische visie op universele, en dus altijd actuele thema’s; ze maken de Bommelverhalen tot veel meer dan oppervlakkige vrijetijdsbesteding. Onnadrukkelijk komen in de verhalen ook Toonders filosofische opvattingen voorbij.
Maar aan alle goede dingen komt een einde. Tot grote spijt van vele liefhebbers beleefden Tom Poes en heer Bommel hun laatste avontuur lang geleden.
Het recente verhaal de paskaart bracht enig soelaas, maar een ballonstrip kan voor velen de klassieke dagstrip niet vervangen.

Om de nood van de smachtende Bommelliefhebber te lenigen, en nieuw leven te blazen in het Bommelgenre, heeft Toonder Compagnie besloten om een schrijfwedstrijd te organiseren.
Gooit Toonder Compagnie daarmee het erfgoed van een onnavolgbaar schrijver te grabbel door te suggereren dat anderen ook wel even een Bommelverhaal kunnen schrijven?
Nee. Er was maar één Marten Toonder. Verwachten dat iemand anders precies kan wat hij deed is even onzinnig als suggereren dat iemand anders een Kronkel van Carmiggelt, een roman van Couperus of een gedicht van Leo Vroman zou kunnen maken.

Maar met de Bommelverhalen leverde Toonder door de jaren heen een raamwerk dat aspirant- Bommelschrijvers houvast kan bieden. De serie verhalen vormt een genre op zich, met eigen kenmerken en wetmatigheden. De verhalen ontwikkelen zich meestal rond een vast stramien: een buitenstaander of vreemde gebeurtenis brengt Rommeldam in opschudding, heer Bommel blundert op weg naar een oplossing, en Tom Poes brengt alles tot een goed einde. Een vaste cast aan bijfiguren acteert hierbij grotendeels voorspelbaar, maar blijft boeien door de kracht waarmee ze keer op keer worden neergezet.
Een creatief schrijver met affiniteit met de Bommelverhalen zou met deze gegevens én zijn/haar eigenheid een Bommelverhaal kunnen schrijven ‘geïnspireerd door’…In de stripwereld zijn verschillende voorbeelden van dergelijke geslaagde aanvullingen op reeksen, de zogenaamde ‘spin-off’. In hun eigenheid zijn zij geen simpele voortzetting van de oorspronkelijke reeks, maar voegen daar iets aan toe, juist doordat zij zich daarvan onderscheiden.

Wie ziet er kans om een verhaal te schrijven dat herkenbare elementen bevat, maar tegelijkertijd verrast? Een verhaal met creatief en speels taalgebruik, dat doet denken aan de meesterschrijver, maar er geen slap aftreksel van is?

Een deskundige jury waarin onder meer uitgeverij de Bezige Bij, Toonder Compagnie en een nazaat van Marten Toonder vertegenwoordigd zullen zijn, zal de inzendingen beoordelen op stijl, verhaal en aansluiting bij de bestaande reeks Bommelverhalen.

De prijs voor de winnaar zal bestaan uit een geldprijs van €500, een prent van heer Bommel, wandelend onder een boom, door Marten Toonder zelf gesigneerd, en publicatie van het verhaal op de website van Toonder Compagnie.

Mocht het verhaal zich kunnen meten aan Toonders werk, dan zal de Bezige Bij hiervan bovendien een boekuitgave met illustraties uitbrengen.

Wij kijken reikhalzend uit naar de eerste inzendingen. Welke nu nog ongeschreven Bommelverhalen vinden staks hun weg van de Andere Wereld naar de onze?
Wij nodigen schrijvers, bekend en onbekend, professioneel of amateur uit om de handschoen op te nemen.

Lees hier de wedstrijdvoorwaarden.

terug naar overzicht
28 - 10 - 2014