Tom Poesjaar!

Op 16 maart 1941 maakte Nederland kennis met Tom Poes, toen de strip voor het eerst in ‘de Telegraaf’ verscheen. Nog in datzelfde jaar maakte ook heer Bommel zijn opwachting. In 2016 vieren wij dat Nederland’s bekendste stripduo 75 jaar oud is. Toonder Compagnie heeft daarom 2016 uitgeroepen tot het Tom Poes jaar.

In samenwerking met diverse uitgevers en de Marten Toonder verzamelaarsclub zal dit jubileum met tal van activiteiten en speciale uitgaven worden gevierd. Hou daarvoor onze Agenda in de gaten.

Twee exposities zijn in voorbereiding. Zij zullen tonen hoe het mogelijk is dat een strip zich zó diep in de Nederlandse cultuur heeft weten te verankeren. Daarnaast zal er veel aandacht zijn voor het maken van de strip; het proces van idee tot eindresultaat, de rol van diverse studiomedewerkers, én die van Marten Toonder als kapitein van het schip.

Veel uniek beeldmateriaal dat niet eerder is getoond zal in de exposities te bewonderen zijn. Ook vormt dit materiaal de basis voor een begeleidend boek, dat als werktitel ‘the making of Tom Poes’ heeft.

Er staan activiteiten gepland op meer gebieden: stripbeurzen, radio, kranten en tv. Omdat de meeste daarvan nog in de voorbereidende fase zijn doen we hierover nog geen mededelingen.

terug naar overzicht
07 - 09 - 2015