Toonder Compagnie heeft een nieuwe directeur!

Jessica Swinkels zal per 1 februari een nieuwe impuls geven aan de bekendheid van het werk van tekenaar en taalvernieuwer Marten Toonder (1912-2005).

Toonder Compagnie heeft met de benoeming van Jessica Swinkels als nieuwe directeur een voorschot genomen op de viering van het jubileumjaar 2016, waarin Tom Poes en heer Bommel hun 75ste verjaardag vieren.

In 2016 is het 75 jaar geleden dat de eerste strip van Tom Poes verscheen. Sindsdien heeft Toonders werk zich ontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van het Nederlands erfgoed. ‘Heer Bommel en Tom Poes hebben niets aan actualiteit ingeboet’, zegt kleindochter Milou Toonder. ‘De combinatie van humor, subtiele maatschappijkritiek en virtuoos taalgebruik maakt dat de verhalen van Heer Bommel en Tom Poes anno 2015 nog altijd zeer relevant zijn’.

Met de nieuwe directeur gaat Toonder Compagnie de exploitatie en culturele uitstraling van Toonders erfgoed verder uitbouwen, waarbij allereerst de focus zal zijn gericht op het jubileumjaar 2016.
Swinkels (51) heeft als conservator voor het Letterkundig Museum veel documentaires gemaakt en bezit een eigen mediaproductiebedrijf. ‘Ik heb het volste vertrouwen dat zij  met haar ervaring in de wereld van musea, literatuur en media, dit culturele erfgoed volop onder de aandacht van een breed publiek zal weten te brengen,’ zegt Milou Toonder.

  Tegelijk met deze directeursbenoeming wordt het bestuur van Stichting Het Toonder Auteursrecht versterkt. Naast Milou Toonder bestaat dit bestuur uit Wil Raymakers,  mededirecteur van de Geesink Studio’s, Marc de Boer, advocaat en expert op auteursrechtgebied en Marja Kerkhof, directeur van Mercis bv, het bedrijf dat de auteursrechten op alle werken van Dick Bruna beheert en exploiteert.
Als nieuw bestuurslid is toegevoegd Eric Willems, tot voor kort CEO bij mediaconcern Audax, en daarvoor directeur van PCM algemene uitgeverijen en bestuursvoorzitter van Standaard Uitgeverij/Manteau, in Vlaanderen marktleider op het gebied van strips en literatuur.

terug naar overzicht
10 - 02 - 2015