Henk Hardeman winnaar Bommmelschrijfwedstrijd

Met zijn verhaal 'het lastpak' won kinderboekenschrijver Henk Hardeman de Bommelschrijfwedstrijd, die was geïnitieerd door Willem Feltkamp van de Toonder Compagnie BV. De trotse winnaar ontving een door Marten Toonder gesigneerde prent uit handen van diens kleindochter Milou Toonder. 

Foto vnlr: Milou Toonder, Suzanne Holzer (Bezige Bij), Henk Hardeman. foto: Vincent Bellm

Begin deze zomer was het dan zover: Bij Toonder Compagnie vond de prijsuitreiking van de schrijfwedstijd plaats. De winnaar is de kinderboekenschrijver Henk Hardeman, met zijn verhaal ‘het lastpak’. De jury roemde zijn vlotte schrijfstijl en humor, en de herkenbaarheid van heer Bommel en de overige bekende bewoners van Rommeldam en omstreken. Ook de wijze waarop heer Bommel het slachtoffer wordt van zijn goede inborst en kwade magie deden overtuigend Toonderiaans aan.

Henk Hardeman ontving een door Marten Toonder gesigneerde prent uit handen van diens kleindochter Milou. Daarnaast kondigde Suzanne Holzer van uitgeverij de Bezige Bij aan dat er een boekuitgave van het verhaal zal worden gerealiseerd. En ja, daar zullen ook tekeningen in staan, hoewel het eindresultaat zal verschillen van de traditionele ondertekststrip. Nieuwsgierigen zullen nog even geduld moeten hebben, het is nog niet bekend wanneer het boek daadwerkelijk in de winkels ligt, wij houden u op de hoogte.

Tweede prijswinnaar werd Bert Juistenga met zijn verhaal ‘de ontlijner’. Hierin zien we hoe gevaarlijk het is als alles dat op internet verschijnt voor waar wordt aangenomen. Juistenga’s prettige schrijfstijl en het afwisselende verhaalverloop bezorgden hem de prijs.

De prijsuitreiking vond plaats in zeer warme omstandigheden, zodat Spa en Cola werden geprefereerd boven de in ruime mate aanwezige alcoholica, waardoor de sfeer beheerst bleef. In enkele vitrines konden de schrijvers unieke materialen uit de collectie van Toonder Compagnie bewonderen, waaronder enkele typoscripten van Bommelverhalen en de autobiografie met handgeschreven correcties door Toonder. Als aandenken ontvingen de deelnemers een facsimile-prent van de eerste bladzijde van het handgeschreven manuscript van ‘de labberdaan’.

terug naar overzicht
10 - 09 - 2015