De Bezige Bij

Uitgeverij De Bezige Bij is een van de belangrijkste literaire uitgeverijen van Nederland, zowel op het gebied van Nederlandse als vertaalde literatuur, fictie en non-fictie

Het is niet overdreven te zeggen dat De Bezige Bij er misschien wel helemaal niet geweest zou zijn zonder Marten Toonder. Tijdens de oorlog fungeerde zijn filmstudio in de Spuistraat als schuilplaats voor de illegale drukkerij D.A.V.I.D. van Dick van Veen, op wiens persen de eerste ondergrondse uitgaven van De Bezige Bij werden gedrukt, niet zelden met tekeningen van Marten en teksten van diens broer Jan-Gerhard Toonder.

De betrekkingen tussen de Toonder-familie en De Bezige Bij bleven ook na de oorlog intensief. Jan-Gerhard Toonder was in de jaren vijftig en zestig een belangrijke literaire auteur van de uitgeverij. De verhalen rond Martens Tom Poes en heer Bommel werden aanvankelijk zonder veel succes in boekvorm gegoten. Maar toen ze vanaf 1967 als reuzenpocket begonnen te verschijnen, ontstond een run op de boekhandel. In zijn Geschiedenis van De Bezige Bij beschrijft Richter Roegholt hoe Tom Poes begin jaren zeventig is uitgegroeid tot ‘een financiële steunpilaar’ van de uitgeverij.

Nog altijd worden de verhalen met veel succes herdrukt. Sinds 2008 gebeurt dat in de fraaie ‘blauwe reeks’ Alle verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes met halflinnen band – een ambitieuze serie die in 2018 voltooid zal zijn.

Andere belangrijke Toonder-uitgaven van De Bezige Bij:

Zie ook: